De werkplaats en opslagruimte Wetterskip Fryslân kan bijna in gebruik worden genomen

Geplaatst op 17 oktober 2017

Naast het hoofdkantoor van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden staat een nieuw gebouwde werkplaats en opslagruimte, die straks in gebruik kan worden genomen. Een bouwwerk wat lijkt op een loods, bekleed met stalen platen en houten stijlen naar het ontwerp van Dorenbos Architekten. De afdelingen Handhaving en Cultuur Technisch Onderhoud gaan binnenkort hun intrek nemen in het gebouw. Het wordt niet alleen gebruikt als werkplaats en opslag, er zit ook een expeditieruimte en drie grote kantoorruimtes in. Daarnaast zijn er overkapte stallingen voor vrachtwagens, boten en fietsen en een opslag voor gevaarlijke stoffen.

 

Pranger-Rosier heeft in dit duurzame gebouw zowel de elektrotechnische installaties als de werktuigkundige installaties verzorgd. Hierbij is energiezuinige LED-verlichting aangelegd, geschakeld met bewegingssensoren en gevoed door zonnepanelen. Ook het water wat bestemd is voor het nieuwe sanitair wordt door de zon verwarmd met een zonneboilersysteem. De brandmeldinstallatie is door Pranger-Rosier aangelegd, evenals de bekabeling voor de inbraakinstallatie.

 

Wat betreft klimaattechniek is gebruik gemaakt van vloerverwarming op een warmtepomp en twee grote luchtbehandelingskasten op het dak van het gebouw. Met de luchtbehandelingskast wordt het klimaat geregeld wat zorgt voor een gezond binnenklimaat. Voor de warmtepomp wordt een groot deel van het water al verwarmd door de zonneboilers op het dak. Vanuit de warmtepomp wordt het water in grote buffers opgeslagen. Dit is energiezuiniger én beter voor de levensduur van de warmtepomp.

 

De werkplaats kan ook ten tijde van rampen zoals overstromingen, fungeren als een crisiscentrum. Alles is zo ingericht zodat het in het geval van nood autonoom bestuurd kan worden. Bij calamiteiten kunnen processen vanuit Leeuwarden worden bediend, ook als de stroom in de regio is uitgevallen.

  • Wetterskip werkplaats zonnepanelen


« Naar overzicht