Comfortabel werken voor medewerkers Accolade dankzij Baopt

  • Schoolgebouw Accolade in Heerenveen

Geplaatst op 10 februari 2017

 

Het prachtige schoolgebouw uit 1958 aan de Thorbeckestraat is volledig gerenoveerd. Dit gemeentelijke monument is van grote historische waarde van Heerenveen en wordt gebruikt als kantoor voor woningcorporatie Accolade. De aanpassingen aan de buitenkant zijn daarom minimaal. Aan de binnenkant heeft het pand een metamorfose ondergaan, met behoud van authentieke elementen en inrichting met een knipoog naar de oude bestemming als schoolgebouw. Natuurlijk zijn er ook tal van energiezuinige maatregelingen gedaan en is gebruik gemaakt van het BaOpt systeem voor de klimaatbeheersing in het gebouw.

 

BaOpt wordt vaak toegepast in nieuwbouw, omdat het hele gebouw optimaal geïsoleerd moet zijn voor dit systeem. Dit heeft te maken met de luchtdrukvariaties waar BaOpt gebruik van maakt. Om dit te bewerkstelligen moet een gebouw zo luchtdicht mogelijk zijn en dat is natuurlijk bij een monumentaal pand niet het geval. De oplossing voor het kantoor van Accolade was om het hele dak van binnen te behandelen met een speciale pur voor optimale isolatie. Ook zijn voor alle ramen in het gebouw aan de binnenkant voorzetramen geplaatst. BaOpt zorgt door het perfect mengen van koude en warme lucht in de ruimtes zelf. Door het creëren van pulserende luchtdrukvariaties gaan de luchtmoleculen op een diffuse wijze voortbewegen. Dit veroorzaakt een ongerichte luchtstroom. En dat is een heel groot verschil met bijvoorbeeld traditionele systemen, waarbij de luchtstroom vanuit een radiator of een ventilatierooster komt en dus gericht is. Met BaOpt ontstaat geen tocht meer en warmte aan het plafond of koude aan de vloer bestaat niet meer. Overal is het even aangenaam.

 

In de installaties zijn meer energiezuinige maatregelen doorgevoerd zoals het gebruik maken van LED verlichting van TRILUX. In elke ruimte zitten bewegingssensors voor het aan- en uitschakelen van de verlichting. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst om het energieverbruik te compenseren. Het klimaat is CO2 gestuurd: aan de hand van de hoeveelheid CO2 in de lucht weet het systeem hoeveel mensen in de ruimte aanwezig zijn waar de samenstelling van de (frisse) op wordt aangepast.

 

Ook in de aankleding van het gebouw is rekening gehouden met gebruik van het BaOpt systeem. Er zitten in veel ruimtes geen plafonds meer, waardoor alle luchtkanalen en kabelgoten in het zicht zijn gemonteerd wat een mooie industriële look geeft. Voor BaOpt is het namelijk belangrijk om in alle ruimtes zo veel mogelijk volume te hebben, dus elke kubieke meter telt. In het interieurontwerp van Studio Oak is het duurzame en speelse karakter helemaal doorgevoerd door oude deuren uit huurhuizen in Bolsward aan de muur te hangen in de receptie, oude koperen leidingen zijn gebruikt voor lampen en op de muur zijn schilderingen te zien met muurtekeningen die school gerelateerd zijn van illustrator Jorijn de Gooijer. Een kantoor is volledig ingericht als gymzaal en overal in het gebouw zijn ruimtes om ontmoetingen tussen medewerkers te laten ontstaan. De hele verbouwing en het bepalen van de inrichting is ontstaan vanuit diverse inspiratiesessies samen met medewerkers van Accolade,Studio OAK, Van Wijnen en Pranger-Rosier.

 

Iedereen is welkom om een keer binnen te lopen in het kantoor of de voorgelegen Kas aan de Thorbeckestraat 2a.

  • Kantoor bij Accolade in gymzaal stijl
  • Receptie bij Accolade met gerecycled materiaal
  • Zolder van de school waar de klimaatbeheersing wordt geregeld
  • De kas waar ruimte is voor ondernemers en voorbeelden voor duurzaam wonen
  • Voorzetramen zorgen mede voor een luchtdicht pand wat ten goede komt van BaOpt
  • Oude componenten zijn fraai hergebruikt
  • IndustriĆ«le look
  • Het is vol op zolder....
  • De warmtepompen zijn netjes weggewerkt
  • De klassieke uitstraling van de school is deels behouden


« Naar overzicht